Sem univerzitetna diplomirana rusistka in hispanistka (Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta.

O core šamanizmu sem se izobraževala pri Foundation for Shamanic Studies in opravila izkustvene seminarje:

Basic Workshop “The Way of the Shaman”

Shamanic Extraction

Death, Dying and Beyond

Power Soul Retrieval Training™

Michael Harner’s Shamanic Dreamwork™

Šamanizem je zame kot vodnjak modrosti, ljubezni in sočutne moči. Ta vodnjak izgleda kot oko zelo stare in zelo izkušene babice. Če gledaš naravnost in dovolj dolgo v te oči, lahko vidiš vse, kar je, vse, kar je bilo, in vse, kar še bo. Če podrobno opazuješ gube, ki obkrožajo te oči, vidiš, da še vedno drhtijo po neskončnih letih smeha; smeha, ki je včasih tako gromek in odmevajoč, da je vzdigne zemljo v gorske grebene, drugič pa je le nežen nasmeh, ki komajda nakodra jezersko gladino. Vidiš, da se oči še vedno leskečejo od solza, od grenkih solz, od solz ganjenosti, nemih solz, ko žalovanje še ni našlo svojega glasu, solz veselja in boli in spet veselja in smeha, od katerega se lica zakrčijo. Tudi kakšno izgubljeno dežno kapljo najdeš vmes pa zablodelo snežinko.

Globoko verjamem, da lahko naredimo svet boljši za nas in za zanamce, če začnemo živeti v skladu z našimi dušami. Možno je, da se »zacelimo« in živimo celostno in dostojanstveno življenje: jaz sem to doživela na sebi in videla pri drugih. Čutim kot del svojega poslanstva, da pomagam tudi drugim ljudem, da postanejo spet celi in ponovno pridejo v stik s svojo neponovljivo dušno močjo.

O core šamanizmu sem se izobraževala pri FSS in sem se s šamanizmom in šamanskim zdravilstvom že zelo intenzivno ukvarjala, ko sem odkrila duhovno dediščino slovenskega staroverstva. Knjige, predavanja in spomini o starovercih, ki jih je osebno podelil Pavel Medvešček, resnično velika osebnost in pravi starešina na Slovenskem, so zame zapolnili manjkajoči člen med medkulturnim core šamanizmom in mojo lastno kulturno dediščino. Zgodbe in snovna zapuščina starovercev so mi mnogokrat potrdile moje intuitivno znanje in moje šamansko delo ter mi dale občutek pripadanja in nevidne podpore iz duhovnega sveta staroverstva. V moji šamanski praksi tako združujem šamanske principe in zdravilske tehnike iz core šamanizma s praksami iz staroverske tradicije.

Med raziskovanjem naravnih svetišč starovercev ter prebiranjem zakladov, ki jih je zapisal in zbral Pavel Medvešček, sem našla veliko vzporednic s šamanizmom, kar me je navdihnilo k pisanju članka o slovenskem staroverstvu in starovercih. Članek je bil v celoti objavljen v letni reviji Shamanism ameriške Foundation for Shamanic Studies, v krajši verziji pa v letni reviji Schamanismus, ki jo izdaja Foundation for Shamanic Studies Europe. Krajša verzija je dostopna tukaj:
V angleščini https://www.shamanism.eu/the-old-believers-of-slovenia/
V nemščini https://www.shamanicstudies.net/die-alten-glaeubigen-sloweniens/